Bedő Tamás honlapja

A Tisza élővilágának emléknapja

A Tisza élővilágának emléknapja

- 2015. feb. 1 | Friss Hírek | Nincs hozzászólás

Idén 15 éve, hogy 2000. január 31-én az Aurul nevű ausztrál-román tulajdonú bányavállalat egyik tározójának átszakadását követően több mint 100 ezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, ahonnan a Szamosba, majd a Tiszába került.. A folyó ökológiai katasztrófáját követően az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozata szerint február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Az eddigi legsúlyosabb magyarországi vízszennyezés két hét alatt vonult le a folyó hazai szakaszán, felmérhetetlen károkat okozva.

Ez a szennyeződés Európában példa nélküli ökológiai katasztrófának számított, amely nagy károkat okozott a Tisza élővilágában – többek között 130 tonna haltetemet szedtek össze a Tisza folyóból (ennél lényegesen nagyobb mennyiségű hal pusztult el) – ebből a mennyiségből 3 tonnát Csongrádon gyűjtöttek össze. A Tisza azonban a vártnál gyorsabban regenerálódott.

Fürödni már a szennyezés levonulása után nem sokkal lehetett, 2002-re pedig helyre állt a kagylók, szitakötők, kérészek, rákok állománya, 3-4 év alatt pedig a vízi élővilág 95 százaléka ismét megjelent a Tiszában.

Magyarország a cianidszennyezés miatt 29,3 milliárd forintos kárigényt jelentett be. Románia az Aurult tette felelőssé a környezeti katasztrófáért. Az elhúzódó perben 2006-ban a Fővárosi Bíróság közbenső ítéletként kimondta, hogy a cianidkatasztrófáért az Aurul jogutódát, a Transgold céget terheli a felelősség.

A fenti eseményekre emlékezve 2001. évtől Csongrádon, minden év február első hetében Tiszavirág környezetvédelmi vetélkedő kerül megszervezésre a Csongrád és térsége általános iskolás tanulói között.

halászok2

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.